was successfully added to your cart.

Ontwikkelingen

In zijn nieuwe boek is tech-pessimist Andrew Keen positief gestemd.

By 26 March 2018 One Comment

Zijn kritische boeken bezorgden hem de bijnaam ‘de anti-christ van Silicon Valley’. Begin deze maand verscheen ‘How To Fix The Future’ waarin Andrew Keen een flinke ommezwaai maakt. Hij is positief over de toekomst.

“Het enige positieve aan internet is YouTube”, moppert Andrew Keen. We zitten in de koffiehoek van het Brenno Premselahuis (dat toen nog Singelgrachtgebouw heette) en drinken espresso. Zometeen spreekt hij de CMD-studenten toe. Zijn boek ‘The Cult Of The Amateur’ (2007) is twee jaar eerder verschenen. Een bestseller. Toch vraagt Keen niet veel voor zijn lezing. Ik haal hem op van Amsterdam Amstel. Er is meteen een klik. Een jaar later nodig ik hem uit om te spreken in Heerlen. De voorbespreking van zijn lezing doen we tijdens The Next Web-conferentie in Amsterdam, waar Keen kind aan huis is. Hij wil alles weten over Heerlen. Lijkt de stad op Amsterdam? Hoe leven de mensen er? Wat zijn de ontwikkelingen in de stad?

In het prachtige Royal Theater in hartje Heerlen houdt Keen, voor wederom een belachelijk laag bedrag, een gloedvol betoog over data als de nieuwe steenkool. Prachtig verhaal. Hij heeft zich verdiept in de stad, de regio, de mensen. Daarna interview ik hem nog twee maal. Bij het uitkomen van zijn tweede boek ‘Digital Vertigo’ (2012) en voor het Vlaamse tijdschrift Gonzo_(circus) naar aanleiding van zijn derde boek ‘The Internet Is Not The Answer’ (2015). Keen wordt steeds pessimistischer over de internet. We verliezen elkaar uit het oog. Ondertussen spreekt Keen op steeds grotere conferenties, vraagt hij €10.000 voor een lezing van een uur, is nog nadrukkelijker in de media aanwezig en nog negatiever over internet.

Er is veel mis in onze huidige wereld. Óók op internet. Het pessimisme van Keen, dat hij overigens deelt met veel andere Silicon Valley-oudgedienden, begrijp ik echter niet zo goed. Optimisme is een keuze, schreef in mijn column bij KROOKS over dergelijke doemdenkers. De belofte die het internet in zich draagt is er nog steeds. Het ligt niet aan de technologie zelf dat die er nog niet uitgekomen is, maar aan ons. Wij, vrij naar de ideeën van Marshall McLuhan, zijn (nog) niet in de staat de volle potentie van het internet te begrijpen en daarom gebruiken we het op de manier waarop we dat deden met pre-internettechnologie. Nieuwe technologie vraagt echter om nieuw gedrag. Technologie verandert immers onze omgeving.

screen-shot-2018-02-06-at-9-45-03-amIn zijn nieuwe boek ‘How To Fix The Future’ is ook Keen tot dat besef gekomen. Zijn pessimisme is verdwenen. Ergens is dat jammer, want zijn grumpy gedrag paste goed bij zijn Britse stugheid. Toch: een positieve(re) Keen is veel meer waard. In zijn nieuwe boek, dat begin deze maand verscheen, geeft Keen geen directe oplossingen. Keen geeft vooral voorbeelden van ontwikkelingen die de mensheid weer centraal stellen. Zo beschrijft hij hoe Estland en Singapore op heel verschillende manieren het internet een centrale plek geven in het dagelijkse leven, onderzoekt hij strategieën voor massaal zelf-rijdende auto’s in Duitsland en beschrijft hij hoe de Europese Unie de tech-multinationals hard aanpakt.

Echt radicale ideeën zoals de introductie van een basisinkomen, de implosie van natiestaten en multinationals of het imploderen van het internet in ontelbaar veel kleinere netwerken, tref je niet aan in ‘How To Fix The Future’. Dat is misschien iets voor het volgende boek van Keen. De ommezwaai van Keen stemt mij in ieder geval blij.

‘How To Fix The Future’ van Andrew Keen is verschenen bij Atlantic Uitgevers.

Verder lezen en kijken
[1] Andrew Keen heeft een eigen website: ajkeen.com.
[2] Andrew Keen spreekt op TEDxBerlin (2015) over hoe gevaarlijk internet en Silicon Valley zijn: https://youtu.be/oYZ3IMyOXTc.
[3] Andrew Keen spreekt over ‘How To Fix The Future’ op SogetiLabs (2018): https://youtu.be/U-WK_pua2vk.
[4] Theo Ploeg (2016). ‘Bij Radicale Veranderingen Is Optimisme Een Keuze’. KROOKS (nu K:MAG). (link)
[5] Theo Ploeg (2015). ‘Internetcriticus Andrew Keen Is Terug’. Gonzo (circus). #127, november/december 2015.

Theo Ploeg

About Theo Ploeg

Dedicated accelerationist en fictional sociologist. Vertelt verhalen over mogelijke toekomst én is gelukkig in het extreme nu. Onderzoekt de toekomst van design en de kunst van het leven in een versnellende wereld bij Studio Hyperspace, doceert onder andere bij Maastricht Academy of Media, Design and Technology. Volg hem op twitter: @theoploeg.

One Comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.