was successfully added to your cart.

Alsof je moeder je betrapt terwijl je stiekem nog een koekje uit de trommel probeert te vissen. “Hej hej!” Maar in Zweden zeggen mensen elkaar zo gedag. Niet terechtwijzend, maar goed bedoeld en lieflijk uitgesproken. De toon aan het einde van de ‘hej’ ook iets omhoog. En “Tack” betekent ‘bedankt’. Gewapend met deze Zweedse basiskennis landden Sanne ‘t Hooft (docent CMD) en ik op zondag 25 mei in Sundsvall, Zweden. Doel van het tweedaagse bezoek: kennismaken met de Mid Sweden University, één van de internationale partners van CMD Amsterdam. We bezochten de universiteit en spraken met docenten en studenten. Waarom is dit een goede partner of waarom niet? Wanneer moet je hier vooral heen, maar wanneer ook niet? Je leest het in dit verslag.

campus cropped
In de agenda stonden afspraken met het International Office, de opleidingsmanager van Media & Communication Studies (MKV), met een docent van het department Information & Communication Science (IKS) en met onze derdejaars CMD student Jeffrey Gyamfi. Hij heeft een blog bijgehouden tijdens zijn verblijf. Tevens hebben we een rondleiding door de verschillende gebouwen van de universiteit gekregen. Voor buitenlandse studenten wordt zowel in het eerste als in het tweede semester een aantal engelstalige vakken (courses) aangeboden.

Tijdens ons bezoek hebben we een stuk of zes HvA studenten gezien (komende van CMD, MIC en ICT opleidingen) en daarnaast studenten uit Amerika en Duitsland. Je werkt als CMD student dan ook veel samen met deze andere exchange studenten. Als CMD student kun je als invulling van je minor naar deze partner. Je maakt dan een keuze uit de aangeboden engelstalige vakken. Minimaal 30 ECTS, dus dat zijn vier vakken van 7,5 ECTS. Je krijgt niet alle vakken tegelijk, wat er voor zorgt dat je je goed kan focussen op het vak dat je op dat moment volgt. Ook houden ze de klassen bewust klein, om zo genoeg aandacht aan de studenten te kunnen geven. En studeren in Zweden is gratis voor Zweedse studenten.

raampje
Wat ons opviel in de rondleiding door de gebouwen was de ruimte die je daar als student hebt. Er zijn genoeg plekken voor studenten om te werken. De gebouwen zijn speciaal voor deze universiteit ontworpen. Er komt veel licht binnen en er groeien planten en struiken in het gebouw om een prettige omgeving te creëren. Tevens zie je overal kleine keukentjes / plekken om te eten en eten te bereiden met magnetrons aan de muur. Alle studenten krijgen ook een pas waarmee ze 24/7 toegang hebben tot het schoolgebouw en de faciliteiten. We hebben geen security bij de ingang gezien. Hierdoor is het gebouw een fijne plek om te zijn en kun je als student / medewerker ook zelf je eten meenemen / opwarmen. En dat gaat ook allemaal goed daar. Studenten en medewerkers krijgen vertrouwen en verantwoordelijkheid en dat nemen ze dan ook. Mooi.

atrium magnetron
In de gesprekken met de opleidingsmanager Patrik Österberg (van het IKS department) en Graphic Design docent Kevin Gater (MKV department) werd duidelijk waar de aankopingspunten met CMD liggen. Of moet je zeggen: niet liggen? In het IKS department wordt zwaar ingezet op de backend vakken. Je kunt er zelfs een tweejarige Android-opleiding volgen. In het MKV department worden vakken als Graphic Design, Journalism en Photography gegeven. Focus bij Graphic Design ligt op print. Posters maken. Typografie. We hebben geen typische CMD-vakken gezien. De exchange courses die hier gegeven worden hebben in eerste instantie een sterke link met onze MIC en ICT opleiding. Die studenten zie je daar dan ook sterk(er) vertegenwoordigd. De inhoud van de vakken die we hebben gezien doet ietwat verouderd aan. Ons ‘dutch digital design’ kan daar nog wel eens een aanwinst voor het curriculum zijn.

Is deze partner dan wel geschikt voor CMD? Dat hangt af van wat je als CMD student wilt leren. Wil je je visual design skills uitbreiden / versterken? Dat zou prima kunnen met het vak Graphic Design. Wil je beter worden om een maatschappelijk probleem te onderzoeken en dit verhaal te vertellen / presenteren in een kort filmpje dat je zelf maakt (storytelling)? Dat kan via het vak Journalism en Photography. En je kunt een basiscursus Zweeds volgen! Dat is lök! Maar wil je je verdiepen in meer direct CMD gerelateerde kennis en vaardigheden? Nog beter worden in interaction design of frontend development? Dan zijn er wellicht andere opleidingen (minoren) die daar beter op aansluiten. Op deze site vind je ook een overzicht van de andere internationale CMD partnerscholen.

Tijdens de lunch spraken we met een docent Journalism. Hij doet regelmatig journalistiek onderzoek waar veel interessante zaken naar boven komen. Hij zou het fantastisch vinden als onze studenten daar bijvoorbeeld datavisualisatie op zouden kunnen toepassen, om het verhaal nog beter te kunnen vertellen en inzichtelijk te maken. Misschien zouden we daar eens over kunnen nadenken: een internationaal project samen met Zweedse studenten die het vak Journalism volgen en CMD studenten die het vak Datavisualisatie volgen. Zij zorgen voor de content, CMD’ers voor een interactieve weergave van de resultaten.

summer school
Dit jaar organiseert de Mid Sweden University van 13-24 augustus weer een Summer School. Een programma van twee weken waarin je met allerlei buitenlandse studenten aan een innovatieve case werkt. Het thema is Sustainable Development. Er waren nog plekken binnen het ‘Internet of Things’ programma meen ik. Je kunt contact opnemen met Cathrine Gladh. Zij is de International Coordinator daar. Haar gegevens staan ook op de site over de Summer School. Mail mij anders even als je interesse hebt om daar heen te gaan. Dat kost wel wat. Ik meen €275,- voor die twee weken (= kost en inwoning) plus je ticket (rond €500,-). Maar hej hej! Dat staat lekker op je CV! Je kunt er studiepunten (SRP’s) mee verdienen. Ik moet nog even nakijken hoeveel precies.

package design
En waar komt die waardering over ‘Swedish Design’ toch vandaan? Wellicht is het ook meer een mentaliteit dan een vaardigheid. Is het een focus op een perfect eindproduct? Ontdaan van alle upschmuck? Vorm en functie in perfecte harmonie. Misschien is dit een goed voorbeeld: Een eindproduct van het vak Package Design. Mooi tentoongesteld op een witte zuil. Gestreken kleedje eronder, mooi uitgelicht. Je ziet dat hier tijd en liefde in zit. Dit is niet gemakkelijk een zesje halen. Dit is nog de laatste week in de avonduren het allerbeste uit jezelf en je ontwerp halen. ‘s Ochtends vroeg op, kleedje rechttrekken en je project trots aan je medestudenten en je ouders laten zien. En als je moeder er dan stiekem even aan wil zitten, zeggen “Hej hej!”

– Mattijs Blekemolen (Blekke Meulen, in het Zweeds)

(met dank aan Sanne ‘t Hooft voor zijn scherpe observaties en talloze zakdoekjes voor mijn snotterige hoofd in Zweden)

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.