Golden Dot Awards 2021

Het beste studentenwerk uit studiejaar '20/'21 van CMD Amsterdam. Vrijdag 2 juli 2021 van 16-17 uur. Live vanuit Desmet Studio.

Digital interactive design door CMD

De jaarlijkste Golden Dot Awards (GDA) zijn de prijzen voor het beste studentenwerk van het afgelopen studiejaar van studenten Communication and Multimedia Design (CMD).

Het werk bestaat uit eindproducten uit vakken en projecten, zowel individueel als in teams ontworpen door studenten CMD (Hogeschool van Amsterdam). De focus ligt op digital interactive design producten, zoals bijvoorbeeld: websites, datavisualisaties, app’s, webshops, games en interactieve installaties. De GDA 2021 was dit jaar op vrijdag 2 juli 2021 van 16:00 – 17:00 uur via een live-stream te volgen.
Wat kon je winnen?

Voor alle genomineerden was er sowieso de one-and-only CMD kadobox. Tijdens de awardshow werden de beste nominaties beloond met een een waardebon van €100,- per student.

Docenten nomineerden het beste werk, een externe vakjury uit het werkveld koos daar de winnaars uit. Het door docenten genomineerde werk werd beoordeeld door een jury bestaande uit ontwerpers van een viertal digital design bureau’s. Voorafgaand aan de award show kon het werk van alle nominaties online al bekeken worden. De hartjes naast het project zijn geen stemmen voor de publieksprijs, maar wel leuk voor de genomineerden!
Waar keek de jury naar?

De juryleden bekeken voorafgaand aan de GDA awardshow (de live-stream) al het genomineerde werk. Dit deden zij met een aantal ontwerpers uit hun eigen bedrijf. Samen met de juryleden van de andere bedrijven bepaalden zij de winnaars.

Bij het beoordelen van het werk werd naar zes elementen gekeken: relevantie, interaction design, visual design, technologie, oplossing en ‘the unicorn effect’. Gezamenlijk wees de jury de beste projecten van dit studiejaar aan en maakten die bekend tijdens de award show. De jurybedrijven van 2021 waren: LabelA, Mirabeau, Lifely en DEPT. Fantastisch dat zij hun expertise beschikbaar wilden stellen om naar ons beste werk te kijken. Maar stiekem doen wij hun natuurlijk een plezier :)

Relevantie

In welke mate is onderzoek gedaan naar of het probleem / de uitdaging in dit werk nou echt de moeite waard is om op te lossen? Voegt het werk echt nieuwe waarde toe (maatschappelijk, commercieel, etc.) aan de context en haar gebruikers, of is het meer van hetzelfde?

Interaction Design

Wat is het niveau van interaction design van dit werk? Interaction design richt zich met name op interactie tussen mensen en hun computers, ook wel ‘human computer interaction’ genoemd. Het gaat om het ontwerp van elk element in een digitaal product waarbij gebruikers klikken, swipen, tappen, of op elke andere manier op een zo gebruiksvriendelijke manier interactie mee kunnen hebben. Een goede interface is onzichtbaar!

Visual Design

Wat is het niveau van het visual design van dit werk? Visual design is verantwoordelijk voor de layout van een digitaal interactief product tot in elk detail (hiërarchie, vorm, kleur, typografie, grid). Visual design gaat over het ontwerp van elk afzonderlijk scherm waarmee de gebruiker interacteert en zorgt hiermee voor een optimale visuele gebruikerservaring. Is er een consistente doorvertaling van de visuele taal van het product in elk visueel element en beïnvloedt het hiermee het gedrag van de gebruikers van het product?

Technologie

Wat is het niveau van de gebruikte technologie in het werk? Bijvoorbeeld Frontend Development, waarbij ontwerpbestanden worden omgezet naar HTML, JavaScript en/of CSS code. Met name de bestanden van het basisontwerp/layout, afbeeldingen, content, buttons, navigatie en interne linkjes.

Oplossing

Biedt het werk een (mogelijke) oplossing voor het probleem van de gebruiker en andere stakeholders?

The unicorn effect

Soms heeft een ontwerp een echte ‘wow’ factor. Het valt duidelijk op tussen alle andere werken. Een perfecte mix van alle ontwerpvaardigheden, een ultieme gebruikerservaring of een heel bijzonder ontwerp. Simpel gezegd: The Unicorn Effect!

Dit waren de vier winnaars van de GDA 2021!

Best Phygital Experience
Allerbeste project van het jaar
Best Educational Experience
Propedeuse Aanmoedingsprijs

&Co

&Co is een interactief licht- en geluidsinstallatie aangedreven door het collectieve hart van de deelnemers.

Empower 2.0 toolkit

This app helps people build green energy communities. Using several green energy datasets, the toolkit brings insights about energy consumption and connections for your energy transition project.

The Wide World and its Pitiful Problems

Op een toegankelijke, indringende manier probeer ik de huidige wereldproblemen aan te kaarten. Door middel van VR probeer ik de toeschouwers empatisch te raken maar wel met een knipoog. ;)

Mijn Moestuin

Een app die het houden van een moestuin plezierig en gemakkelijk maakt.  Je houd je eigen digitale tuin bij in de app 'Mijn Moestuin'.

GDA 2021 terugkijken

Benieuwd hoe de Golden Dot Awards dit jaar verliepen? Bekijk zelf de hele live-stream terug via dit filmpje.

Voor vragen / ideeën / opmerkingen over de Golden Dot Awards 2022 of als je wilt samenwerken met onze opleiding, dan kun je contact opnemen met onze coördinator externe samenwerking: Mattijs Blekemolen. Wil je Douwke de Backer ook als host van je event? Dat kan! Ze denkt graag met je mee.
Mail Mattijs Mail Douwke