Golden Dot Awards

Het beste CMD studentenwerk.

Allerbeste project 2018: MEIO

De MEIO is een interactieve add-on voor de watertappunten van Join the Pipe in de HvA. Het motiveert studenten om elke dag hun herbruikbare fles te gebruiken en om te sparen voor beloningen!

Studenten: Elias Poolman, Ferdy Roozen en Maria Vinju.
Highlight jury: “Product is mooi ontworpen en zal de gebruiker zeker aanspreken. Het element van punten sparen is goed opgenomen in het concept en het resultaat dat je een fles krijgt om weg te geven vind ik een erg dikke plus voor het idee. Dit sociale en wereldverbeterende idee is zo simpel en kan zeer effectief zijn.”
Bekijk het project
Aanmoediging Propedeuse 2018: Lucidity 

Onrustige dromen of moeilijk slapen? Lucidity helpt. Leer dromen te sturen en bepaal zelf wat er ‘s nachts gebeurt. Neem controle over je nachtrust en versla elke nachtmerrie!

Studenten: Daniëlle de Kloet, Zoë Martis, Marissa Verdonck, Dennis van Herle en Violet Jim.
Highlight jury: “Mooie presentatie, website en ontwerp van het product. Het ziet er erg mooi, tastbaar en uitnodigend uit. Ik zou het wel willen gebruiken.”
Bekijk het project
Best Responsible Design 2018: Exclusive Design 

Deze groep studenten heeft een tailor made website gebouwd voor Marie, een Dove ontwerpster, en voor Marijn, een developer die motorisch beperkt is. Een website vol unieke user interface experimenten.

Studenten: Bas Kager, Jamal van Rooijen, James Peter Perrone Jefferies, Jelle Overbeek en Rick Buter. 
Highlight jury: “Zeer relevant, ik ken de beperkingen bij een vriend van me. Dergelijke innovaties zijn nodig. User friendly, een zeer hoog niveau van interaction design.”
Bekijk het project
Best Technical Design 2018: Charge Station Monitoring 

De Charge Station Monitoring web applicatie is een dashboard dat gebruikt wordt voor het monitoren, onderzoeken en oplossen van problemen betreffende de operatie van charge stations over de hele wereld.

Student: Dave Bitter.
Highlight jury: “Het dient niet zo zeer een maatschappelijk probleem, maar ongetwijfeld is het een sterke oplossing waar de stakeholders van ViriCity veel aan zullen hebben. Het feit dat het al gebruikt wordt, bewijst wel de impact die het heeft gehad na realisatie.”
Bekijk het project

GDA 2018

Tijdens de Golden Dot Awards (GDA) 2018 werden prijzen uitgereikt aan het beste studentenwerk van het studiejaar 2017 - 2018 van studenten Communication and Multimedia Design (Hogeschool van Amsterdam).

Het werk bestond uit eindproducten uit vakken en projecten, zowel individueel als in teams ontworpen. De GDA 2018 vond plaats op woensdag 4 juli 2018 in de WesterUnie Amsterdam. Ze zijn nu nog bezig met het opvegen van de gouden confetti…
Prijzen

Alle genomineerde studenten ontvingen de CMD kadobox. Tijdens de awardshow werden de allerbeste nominaties door de jury nog beloond met een extra prijs: een waardebon van €100,- per student.

Docenten CMD nomineerden het beste werk, een externe vakjury uit het werkveld koos daar de winnaars uit. Het werk zal worden beoordeeld door een jury bestaande uit ontwerpers van een aantal digital design bureau’s. Voorafgaand aan de awardshow kon het werk van de nominaties bekeken worden door de bezoekers.
Jurering 

De juryleden konden voorafgaand aan de GDA 2018 het genomineerde werk op de GDA site bekijken. Tijdens de GDA waren alle genomineerden en hun werk aanwezig in de WesterUnie. De jury kon dan nog in een persoonlijk gesprek de laatste vragen stellen.

Bij het beoordelen van het werk werd naar zes elementen gekeken. Per element werd door de juryleden een score gegeven (cijfer tussen de 1-10). De elementen waren: relevantie, interaction design, visual design, technologie, oplossing en ‘the unicorn effect’. Gezamenlijk wees de jury de beste projecten aan en maakte die bekend tijdens de award show. 

Relevantie

In welke mate is onderzoek gedaan naar of het probleem / de uitdaging in dit werk nou echt de moeite waard is om op te lossen? Voegt het werk echt nieuwe waarde toe (maatschappelijk, commercieel, etc.) aan de context en haar gebruikers, of is het meer van hetzelfde?

Interaction Design

Wat is het niveau van interaction design van dit werk? Interaction design richt zich met name op interactie tussen mensen en hun computers, ook wel ‘human computer interaction’ genoemd. Het gaat om het ontwerp van elk element in een digitaal product waarbij gebruikers klikken, swipen, tappen, of op elke andere manier op een zo gebruiksvriendelijke manier interactie mee kunnen hebben. Een goede interface is onzichtbaar!

Visual Design

Wat is het niveau van het visual design van dit werk? Visual design is verantwoordelijk voor de layout van een digitaal interactief product tot in elk detail (hiërarchie, vorm, kleur, typografie, grid). Visual design gaat over het ontwerp van elk afzonderlijk scherm waarmee de gebruiker interacteert en zorgt hiermee voor een optimale visuele gebruikerservaring. Is er een consistente doorvertaling van de visuele taal van het product in elk visueel element en beïnvloedt het hiermee het gedrag van de gebruikers van het product?

Technologie

Wat is het niveau van de gebruikte technologie in het werk? Bijvoorbeeld Frontend Development, waarbij ontwerpbestanden worden omgezet naar HTML, JavaScript en/of CSS code. Met name de bestanden van het basisontwerp/layout, afbeeldingen, content, buttons, navigatie en interne linkjes.

Oplossing

Biedt het werk een (mogelijke) oplossing voor het probleem van de gebruiker en andere stakeholders?

The unicorn effect

Soms heeft een ontwerp een echte ‘wow’ factor. Het valt duidelijk op tussen alle andere werken. Een perfecte mix van alle ontwerpvaardigheden, een ultieme gebruikerservaring of een heel bijzonder ontwerp. Simpel gezegd: The Unicorn Effect!
Programma en locatie

18:00 - 19:00 uur: Meet the Makers

Alle bezoekers van de GDA 2018 waren vanaf 18:00 uur welkom in in de WesterUnie. Zij konden dan onder het genot van een hapje en een drankje het genomineerde studentenwerk bekijken en de genomineerden te ontmoeten. Tevens een goede gelegenheid om te netwerken en een stage / stagiair of wellicht nieuwe werknemer(s) te vinden!  

19:00 - 20:00 uur: Awardshow

Om zeven uur startte de awardshow waarin door de jury het beste studentenwerk van dit jaar bekend werd gemaakt. De winnaars ontvingen hun prijzen en de Golden Dot Awards op het podium. 

20:00 - 21:00 uur: Borrel

Rond acht uur eindigde de awardshow. We dronken gezellig nog een borrel met elkaar en iedereen kon de winnaars van de GDA 2018 nog persoonlijk feliciteren. Lekker buiten op het gezellige terras van de WesterUnie. 
De Golden Dot Awards 2018 vond plaats in de prachtige WesterUnie in Amsterdam. Dit bevindt zich naast het Westerpark.
Contact GDA 
Voor vragen / ideeën / opmerkingen kun je contact opnemen met de coördinator van de GDA 2018: Mattijs Blekemolen.

Mail Mattijs