Een chat met Elise Luttik

Docent bij CMD en zelfstandig Industrieel Ontwerper. Elise houdt van de mix, werken aan verschillende projecten en onderwerpen, zolang het inhoudelijk creatief werk is.
Voor haar eigen ontwerp studio exposeert ze op internationale design beurzen en maakt ze terrein als ontwerper van inmiddels bekende collecties. Als docent coacht ze graag studenten met haar enthousiasme en ervaring als ontwerper bij het maken van creatieve ontwerpopdrachten.
Prismania Collectie: design Elise Luttik | Fotografie Lisa Klappe
CMD robot vierkant

Wat is het tofste project dat je (mee)gemaakt hebt?

Ik vind het bijvoorbeeld heel tof wat derdejaarsstudenten bij de Minor Maker Lab x Biodesign Challenge doen; werken met levende organismen en daar nieuwe materialen met natuurlijke pigmenten van ontwikkelen en producten van maken. De afgelopen jaren heb ik die studenten mogen coachen op productfotografie en hoe ze hun visie in een fotografiereeks kunnen vastleggen.
CMD robot vierkant

Hoe zou jij de studie CMD omschrijven (in 3 woorden)?

Hedendaagse bewuste ontwerpers, ik zou zeggen dat je dit bent, nadat je afgestudeerd bent. Er worden bij de opleiding CMD zoveel verschillende vraagstukken voorgelegd, je wordt in veel disciplines opgeleid en er werkt zo’n breed scala aan experts bij onze opleiding dat je van iedere docent wel iets meekrijgt dat je, je kunt ontwikkelen tot een bewuste ontwerper die staat in het nu.
CMD robot vierkant

Wat doe je buiten het lesgeven op de hva?

Ik heb een ontwerpstudio en ontwikkel met passie eigenzinnige meubels. Ik denk mijn ontwerpen vaak uit in een collectie en die laat ik vervolgens in Nederland bij verschillende leveranciers vervaardigen. Via exposities en galerieën verkoop ik mijn vrije werk.
Upside Down Collectie
CMD robot vierkant

Waar haal je je inspiratie vandaan?

Ik speel graag met het spanningsveld van doorkijk in mijn designs, door het gebruik van open structuren en interessante materialen. Verder vind ik het leuk om iets onverwachts toe te voegen, zoals een extra gebruiksfunctie aan het product toe te voegen dat je op het eerste gezicht niet meteen ziet.
CMD robot vierkant

Wie is je ontwerpidool?

Dat worden er door de jaren heen alleen maar meer, ik vind het inmiddels heel lastig worden om er maar één te noemen. Ik vind het inspirerend om het werk van ontwerpers om mij heen te volgen. Een ontwerper waar ik bijvoorbeeld echt bewondering voor heb is Nienke Hoogvliet, haar research vind ik heel mooi om te volgen, het proces voorafgaand aan haar ontwerpen en met wat zij in haar research aan de kaart stelt, is ze met haar werk in staat de status quo zelfs te veranderen.
CMD robot vierkant

Wat heeft ervoor gezorgd dat je in deze wereld (dit werk) bent beland?

Een goede vriendin en tevens oud-studiegenootje Valina Convent was al docent bij CMD en vroeg mij om een keer mij te draaien als projectcoach voor het vak Interculturele Communicatie. Studenten mochten bij dit vak een sociaal platform zoals Facebook redesignen voor een specifieke cultuur. Wat ik gaaf vond was studenten te enthousiasmeren voor dit vak, te begeleiden bij het doen van onderzoek en te helpen bij het maken van ontwerpkeuzes. Tja en toen vond ik het dus leuk en ben ik gebleven!
CMD robot vierkant

Wat voor advies zou je nog willen geven aan (toekomstige) studenten van CMD?

Maak ook af en toe vrij werk, ik zie studenten de mooiste dingen creëren als ze mogen werken aan een onderwerp waar ze een passie voor hebben. Zoek de ruimte op die er is om hieraan te werken, dat geeft je extra veel energie en inspiratie!
CMD robot vierkant

Bedankt voor je tijd en antwoorden Elise!

Milou Teeuwen in gesprek met Elise Luttik.

Andere chats

Een chat met Carla Mooij

Als UX-Designer heeft zij jarenlang gewerkt als freelancer maar ook in vaste dienst, voor grote en kleine bedrijven. Nu hoopt ze studenten te inspireren met haar ervaring. 

Een chat met Danny de Vries

Een ‘tinkerer’ zo zou je Danny kunnen omschrijven. Nerden en werken aan digitale producten met code of meer fysiek met hardware zoals Raspberry Pi’s, NodeMCU’s of 3D printen.

Thomas Bijen

Een chat met Thomas Bijen

Creatief ondernemer, docent en kunstenaar: Thomas (1980) is iemand die zichzelf niet schuwt om buiten zijn comfortzone te treden en ook een ander daarin op een leerzame en veilige manier kan begeleiden. Creativiteit gaat volgens hem vooral over het niet-weten en ontstaat met elkaar.